SøkSøk HandlevognHandlevogn Min kontoMin konto Kontakt ossKontakt oss HjelpHjelp HjemHjem
Kategorier
Brettspill - Caverna: The Cave Farmers  
0 på lager - Utgått


Antall spillere1-7
Alder 12+
Spilletid30 min/spiller

Following along the same lines as its predecessor (Agricola), Caverna: The Cave Farmers is a worker-placement game at heart, with a focus on farming. In the game, you are the bearded leader of a small dwarf family that lives in a little cave in the mountains. You begin the game with a farmer and his spouse, and each member of the farming family represents an action that the player can take each turn. Together, you cultivate the forest in front of your cave and dig deeper into the mountain. You furnish the caves as dwellings for your offspring as well as working spaces for small enterprises.

It's up to you how much ore you want to mine. You will need it to forge weapons that allow you to go on expeditions to gain bonus items and actions. While digging through the mountain, you may come across water sources and find ore and ruby mines that help you increase your wealth. Right in front of your cave, you can increase your wealth even further with agriculture: You can cut down the forest to sow fields and fence in pastures to hold your animals. You can also expand your family while running your ever-growing farm. In the end, the player with the most efficiently developed home board wins.

You can also play the solo variant of this game to familiarize yourself with the 48 different furnishing tiles for your cave.

Caverna: The Cave Farmers, which has a playing time of roughly 30 minutes per player, is a complete redesign of Agricola that substitutes the card decks from the former game with a set of buildings while adding the ability to purchase weapons and send your farmers on quests to gain further resources. Designer Uwe Rosenberg says that the game includes parts of Agricola, but also has new ideas, especially the cave part of your game board, where you can build mines and search for rubies. The game also includes two new animals: dogs and donkeys.

Spillet er på engelsk.
Vinner av Dice Towers 2013 Awards Best Game of the Year.
Vinner av Guldbrikken Årets Voksenspill 2014.

utgåttVaren er dessverre utgått.
Vi får antageligvis ikke tak i flere av denne.

Litt om emballasje:
En sjelden gang hender det at esker har småskader som bulker, riper eller annen kosmetisk skade, eller får skader under frakt, men innholdet er uskadet. Dersom det er viktig for deg å ha "perfekt" emballasje anbefaler Spillsjefen å ta en tur til fysisk butikk der du i ro og mak kan studere spillets emballasje, sjekke at det ikke har noen skjønnhetsfeil og frakte det hjem selv.
Skriv omtale
Våre kunder mener om Brettspill - Caverna: The Cave Farmers (nyeste omtale øverst):

 Hva?
4kg med hullinnredning, sau, bikkjer, tømmer og kull. En hav av mulige strategier, nydelig materiale, meget bra regelbok. "Eurogame" og Rosenberg på sitt beste.

For hvem?
Spillevante folk som liker det fredelig. Det er våpen i spillet, og det konkurreres, men det kjempes ikke. Bra som introduksjon til mer avanserte brettspill for folk som liker Catan, Carcassone og spill fra "Spiel des Jahres"-hyllen.

For og imot
- spillfølesen, meget høy gjenspillbarhet, materiale
- dette spillet kan tar tid hvis en spiller med grublere. Men du kan bruke tiden til å finslipe strategien din - i motsetning til f.eks. Catan hvor terningene bestemmer alt.
     - helge, ås

 "Caverna " er en slags "spiritual successor" til "Agricola". Sistnevnte var i lang tid ranket som #1 brettspill på boardgamegeek. Nå har "Agricola" falt et par plasser på den rankingen og "Caverna" har gått forbi og ligger på en tredjeplass. For de som ikke kjenner til bgg, så tenk på det som imdb for brettspill. Da er det ganske bra å være stemt frem som det tredje beste brettspillet.

Både "Caverna" og "Agricola" har det til felles at målet med spillet er å utvikle det mest effektive jordbrukssamfunnet. Du må høste korn og grønnsaker, skaffe deg husdyr og etter hvert utvide familien din. Bare husk på at jo større familie, desto mer mat må du produsere. I "Caverna" er spillet utvidet med et hulesystem og muligheten til å dra på røvertokt.

"Caverna" er et veldig bra brettspill, men det kan også være overveldende å spille. "Agricola" ble av mange kritisert for å være for snevert. Alle spillere ble presset til å gjøre de samme trekkene, og det var bare kortene med egenskaper som hver spiller fikk utdelt som skilte spillerne fra hverandre. Det kan derfor virke som at Uwe Rosenberg, som har designet spillet, har forsøkt å svare på denne kritikken ved å gjøre "Caverna" mest mulig åpent.

Det er enormt mange veier til målet i "Caverna" og for nye spillere, eller spillere som ikke spiller så mange brettspill, kan det være mye å ta innover seg i "Caverna". En positiv ting er da at "Caverna" kan spilles på to måter; en enkel variant og en avansert variant. Den enkle varianten innebærer at spillerne kan velge mellom færre forbedringer til hulesystemene sine. Dette gjør at det er litt mindre å tenke på for spillerne.

Det som trekker ned ved "Caverna", synes jeg, er at spillet kunne vært litt mer strømlinjet. Reglene rundt husdyrhold; hvor mange husdyr man kan ha om man har eng, eng med gjerde eller eng med stall, eller kanskje man har en eller flere hunder som passer på, kan virke rotete og uoversiktelig. Jeg synes også at røvertoktene man kan dra på er lite utviklet. Det hadde f.eks. vært mer artig hvis man kunne røve fra de andre spillerne, men slik fungerer det ikke. I tillegg er det også slik i "Caverna" som i "Agricola" at alle spillere må ha ett av hvert husdyr til slutt, hvis ikke blir de straffet med minuspoeng. Dette er en regel som tvinger spillerne til å gjøre mange av de samme valgene. Det er også mye "up-keep" mellom rundene. Den estimerte tiden med 30 min. per spiller er litt optimistisk.

Et godt alternativ til "Caverna" og "Agricola" kan være "Stone Age". Det har enklere regler og tar kortere tid å spille. "Stone Age" er ikke nødvendigvis bedre enn "Caverna" eller "Agricola", men det er et godt alternativ.
     - Niels, OSLO

 Super mange muligheter og strategier for å vinne spillet. Kan i prinsippet spilles av alle type spill intereserte! Digger rett og slett dette spillet! Anbefalles på det sterkeste!
     - Inge-Andre, Oslo

 Nå er det bare å kaste Agricola folkens. Gjør heller plass for dette kjempe spillet:)
     - kenneth, kløfta

 Da Caverna: The Cave Farmers først ble annonsert trodde mange at Uwe Rosenberg hadde blitt gal. Hvorfor endre oppskriften som gav oss et av tidenes mest populære spill, Agricola? Hvorfor gi ut et nesten likt spill, bare med et nytt tema; dverger som ved siden av gårdsdrift også er eventyrer og gruvearbeidere? Spørsmålene var mange, men det viste seg at Rosenberg ikke var blitt gal. Caverna har blitt en stor hit, og mens enkelte hevder det har erstattet Agricola, mener andre at spillene allikevel er så forskjellige at begge hører hjemme i en komplett spillkolleksjon. Jeg tilhører sistnevnte gruppe.

Caverna er ikke nødvendigvis bedre enn Agricola. Om noe vil jeg si det er omvendt. Agricola føles mer unikt. Det skiller seg mer ut fra andre spill i sin sjanger. Det er mye mer brutalt, og således også mer tilfredsstillende å mestre. Caverna, på sin side, er mer gøy. Mens Agricola ofte føles arbeidsomt, er Caverna mye snillere og åpner i større grad for at spillerne enkelt og greit kan gjøre morsomme ting.

Hva gjelder artwork og komponenter er det ikke stort annet si enn "bravo". Boksen er svær og den er stappfull. Komponentene består stort sett av utskåret treverk av høy kvalitet. Art Worken er forøvrig også av høyeste kvalitet, som forventet tatt i betraktning av det er Klemens Franz som står bak den.

Caverna er ikke nyskapende. Det er ikke unikt. Men det er gøy. Skikkelig gøy! Også er det pent. Vel verdt hver eneste krone. Dette spillet har sin rettmessige plass i en hver eurospillers samling.
     - Vegard, Drammen

 Har du ofte lurt på hvordan huleboerne dyrket mark og holdt sine husdyr? Jeg har ikke det, men likevel så er det noe med dette spillet som virker lokkende. Kan det være grafikken, designeren eller rett og slett størrelsen på esken? Siden dette er Uwe Rosenbergs design så hadde jeg ikke altfor høye forventninger, da jeg ikke er særlig tilhenger av hans type spill. Men når jeg forstår at det skal være mindre matjag denne gangen, så er jeg lutter øre.

Selve esken veier nærmere 2-3 kg og er fylt opp til randen med komponenter. Etter å ha sprettet ut alle komponentene og lagt til side restene, er det fremdeles mye som blir igjen oppi esken når alt er lagt i poser. Så esken virker kanskje litt i største laget, men det er absolutt ikke noe rom for å gjøre volumet mindre her. Alle råvarene her består av tre og maling som passer sin type. I tillegg er alle dyrene også av tre og gir et veldig godt visuelt inntrykk. All pappen er tykk og av ypperlig kvalitet, så det er ingenting å klage på her kvalitetsmessig. Regelheftet er godt strukturert og inneholder egne regler for de som er vant med Agricola-regler for lettere innføring. For dette er så nært Agricola at du ikke trenger å lese fra perm til perm dersom du kan det fra før.

Hver spiller har hvert sitt spillområde som er todelt. Til venstre har du natur og til høyre er det et fjell der du kan grave ut større huler. Utendørs er hvor du dyrker mat og holder dine dyr, mens på innsiden graver du etter mineraler og bygger ut nytterom og soverom. I begynnelsen har du 2 dverger som kan utføre arbeid for deg, men etter hvert som du får flere soverom kan du også få flere medlemmer i familien din og øke antall handlinger du kan gjøre. For som i Agricola er dette et rent Worker Placement-spill, hvor du setter ut en arbeider på et område, som da blir utilgjengelig for alle andre spillere denne runden. Når alle har satt ut sine arbeidere er runden over og nye ressurser blir tilgjengelig. Men så hender det at du må mate familien din. Og matingen var noe av det jeg likte minst med Agricola. Det var så stort fokus på å skaffe mat at jeg aldri klarte å nyte spillet som noe annet. Det var bare jag etter mat fra ende til annen. Og om du ikke klarer å mate arbeiderne så ender du opp med minuspoeng. Jeg gjorde det sjeldent dårlig i spillet, men jeg hadde det aldri gøy. I Caverna har de gjort noe med dette og maten er mye mer tilgjengelig nå enn før. Du kan når som helst slagte dyrene dine og få mat, eller bytte ut rubiner eller penger mot mat. Og slike ressurser er egentlig lett å få tak i. Matingen er viktig i Caverna, men det føles ikke som det eneste spillet handler om lenger. Men jo flere arbeidere du har, jo mer mat må de ha. Heldigvis har du også flere tilgjengelige handlinger til å skaffe mat.

Etter hvert som du bygger ut jordene dine og graver inn i fjellet så vil du se en gradvis forandring på brettet ditt. Rent fysisk har du fått mange komponenter på brettet som bygges oppå hverandre og utover, i tillegg får du dyr og råvarer som legges på. Det føles virkelig som at du gjør noe fornuftig fra runde til runde, og spillområdet ditt bygger seg ut gradvis og det ser virkelig ut som du har bygget opp noe. Komponentene skinner godt gjennom her også og løfter spillopplevelsen et godt hakk. Et veldig viktig tillegg i spillet er ekspedisjoner. Dvergene dine kan dra på ekspedisjon. For å gjøre det må du armere dem med våpen, og så drar de ut på oppdrag og kommer hjem med forskjellige bytter. En sterk kriger kan til og med bidra med at noen dyr formerer seg ekstra en runde, eller bygge ut gruven din. Ellers kan du få alle typer ressurser og dyr gjennom ekspedisjon. Dvergene blir sterkere for hver ekspedisjon de drar på og kan komme tilbake med enda bedre utbytte neste gang. Dette er en veldig fin taktikk å bruke for å skaffe seg alle typer ting, så det er en populær ting å trakte etter. Men pass på, for hvis det blir mye krangling om plassene her, så lønner det seg kanskje ikke likevel. Men det er én ting som jeg ikke kommer unna med dette spillet, og det er rett og slett overflod av valg. Helt fra starten av kan du se en drøss med rom tilgjengelig for kjøp. Du kan bygge ut gruva, skaffe mat, pløye jorder, skaffe tømmer, skaffe stein, skaffe rubiner, skaffe mineraler, skaffe dyr og enda mer. Det er ingen guide som sier til deg hva du bør gjøre og hvorfor. I starten kan du samle mineraler som senere kan lages om til våpen, men de handlingene er ikke synlig ennå, så for en nybegynner er det ingen enkel sak å se hva som er lurt. Hva skal man bygge og når skal man gjøre det? Det er helt overveldende i starten. Etter noen runder så begynner du å skjønne hva som må gjøres, men da er de erfarne spillerne allerede langt foran deg. Etter hvert så blir det enklere å se hva som kan og bør gjøres, men dette krever minst én gjennomspilling før det sitter. Så hva blir konklusjonen her? At Caverna er et mye bedre spill enn Agricola. Det er en fin følelse av progresjon mens hjemmeområdet bygger seg opp. Du får lettere tilgang til mat og råvarer, selv om kravene også øker. Visuelt sett er dette også et flott spill som bidrar til opplevelsen, og dette er en virkelig fin tittel. Men, det kan være et tungt spill for enkelte. Hvis du liker Agricola kommer du garantert til å like dette. Om du ikke liker Agricola, så bør du gi det en sjanse, for det kan være at du har akkurat samme innvending mot Agricola som meg, og jeg ble bare positivt overrasket. Tommel opp.
     - André 'Takras', Tau


Skriv omtale

Kunder som kjøpte dette produktet, kjøpte også
Brettspill - Merv: The Heart of the Silk Road
Brettspill - Merv: The Heart of the Silk Road
Brettspill - The Taverns of Tiefenthal
Brettspill - The Taverns of Tiefenthal
Brettspill - Teotihuacan: City of Gods
Brettspill - Teotihuacan: City of Gods
Brettspill - Pandemic: State of Emergency (engelsk)
Brettspill - Pandemic: State of Emergency (engelsk)
Brettspill - Dominion: Renaissance
Brettspill - Dominion: Renaissance
Kortspill - The Castles of Burgundy: The Card Game
Kortspill - The Castles of Burgundy: The Card Game
Brettspill - Ticket to Ride Nordic Countries
Brettspill - Ticket to Ride Nordic Countries
Brettspill - Carcassonne  - Original Grunnpakke (Norsk) med utvidelsene Floden og Biskopen
Brettspill - Carcassonne - Original Grunnpakke (Norsk) med utvidelsene Floden og Biskopen
Brettspill - T.I.M.E Stories: The Marcy Case
Brettspill - T.I.M.E Stories: The Marcy Case
Brettspill - Splendor (engelsk)
Brettspill - Splendor (engelsk)
Brettspill - Kingdomino (norsk) - Årets familiespill 2017
Brettspill - Kingdomino (norsk) - Årets familiespill 2017
Brettspill - Captain Sonar
Brettspill - Captain Sonar
Utvalgte varer
[Kontakt oss] [Kjøpsbetingelser] [Infosenter]